Airborne-pad Market Garden
In september 2004 hebben wij, de VALLESTAPPERS uit Nuenen, het Pelgrimspad volledig afgerond.
OLAT, de Ollandse Lange Afstand Tippelaars, heeft ter gelegenheid van de vijftigjarige herdenking in 1994 een meerdaagse wandeling gemaakt van Lommel naar Arnhem. Nu bij de zestigjarige herdenking van Market Garden heeft Olat deze wandeling als het Airbornepad uitgezet van Lommel naar Arnhem. Op zeventien september 2004 is het bord in Lommel onthuld, zodat wij dit pad nu kunnen gaan lopen.

Onderwerpen van deze pagina:

- Geschiedenis
- De Route
- 11 Etappes
- Bronnen
- Links



klik
op een van de onderwerpen voor een direkte link


Geschiedenis:

Het Arbornepad volgt in grote lijnen de route, die de geallieerden hebben afgelegd in september-oktober 1944 om in één grote slag vanuit België door te stoten naar uiteindelijk het IJsselmeer.
De gehele operatie was in feite omvangrijker dan de invasie in Normandië. Helaas zijn er ook meer soldaten gesneuveld en erg veel burger-slachtoffers gevallen. Des te droeviger was het, dat het doel uiteindelijk niet volledig is gehaald. Het Zuiden van het Nederland was wel bevrijd, maar boven de grote rivieren heeft de bevolking nog de verschrikkelijke hongerwinter 1944-1945 meegemaakt.
De indrukwekkende herdenkingen van Market Garden bij Arnhem en Oosterbeek zijn al weer achter de rug. Dit geldt ook voor de jaarlijkse bevrijdingsherdenkingen in het Zuiden. Wij hopen nu in geheel andere omstandigheden dan de legers in 1944 deze route af te leggen via het Airbornepad en zo toch iets te ervaren van wat er allemaal is gebeurd langs deze route, de zogenaamde Corridor.

TERUG

De Route:

De route van het Airbornepad start in Lommel bij de St. Pietersbandenkerk. Na Lommel passeren we al snel de grens bij Lommel Kolonie en via enkele natuurgebieden links en rechts van de Corridor, de huidige N69, gaan we naar Valkenswaard. Daarna via Waalre naar Eindhoven. Ten Noorden van Eindhoven loopt het pad via Son, Sint Oedenrode verder over het deel van de route, dat door de geallieerden Hell’s Highway werd genoemd. De bevrijdende legers zijn in dit gedeelte verschillende keren aangevallen door de Duitsers, zodat de opmars voortdurend stil viel. Het wandelpad komt ook door Veghel, Uden, Zeeland en Grave. Voorbij de Maas maken we een omtrekkende beweging via Mook, Groesbeek en Beek naar Nijmegen. Bij Nijmegen steken we de Waal over en gaan via Lent, Oosterhout en daarna door de Betuwe naar Driel aan de Rijn. De route gaat daarna langs de Rijn en via de brug van de A50 bij Heteren loopt het pad vervolgens langs het Kasteel Doorwerth. Wij gaan daarna langs de West- en Noordzijde van Oosterbeek in de richting van Arnhem naar de John Frostbrug, de brug over de Rijn, die ondanks felle gevechten uiteindelijk niet behouden kon worden. Het bleek een brug te ver te zijn. Het Airbornepad eindigt bij het station van Arnhem.

Bij de dagverslagen zullen we stil staan bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor hebben wij vooral gebruik gemaakt van het prachtig gedocumenteerde en geïllustreerde boekje van het wandelpad.
Het boekje bestaat uit 37 kaartjes, inclusief een alternatief bij Eindhoven en de winterroute bij Driel.

TERUG

11 Etappes:

De totale afstand, incl. het alternatief Eindhoven, is op basis van de kaartjes exact 234,1 kilometer. De omleiding Drielse Veer – Heteren – Drielse Veer is bijna 11 kilometer. Jan heeft zonder deze omleiding het pad verdeeld in elf dagetappes van gemiddeld ruim 20 kilometer:

KLIK op een onderstaande LINK voor het dagverslag:

Dag 1: Lommel - 't Wit Perd (N69) . . . 22 okt. 2004

Dag 2: 't Wit Perd - Aalst (De Voldijn) . . . 5 nov. 2004

Dag 3: Eindhoven (alternatieve route) . . . 19 nov. 2004

Dag 4: Aalst - Son ('t Zand) . . . 3 dec. 2004

Dag 5: Son - Veghel (ZW-vaart) . . . 17 dec. 2004

Dag 6: Veghel - Zeeland . . . 11 feb. 2005

Dag 7: Zeeland - Overasselt/Ewijk . . . 18 maart 2005

Dag 8: Overasselt - Groesbeek . . . 8 juli 2005

Dag 9: Groesbeek - Nijmegen (HD-gemaal) . . . 15 juli 2005

Dag 10: Nijmegen - Driel . . . 5 augustus 2005

Dag 11: Driel - Arnhem . . . 12 augustus 2005

TERUG

Bronnen:

Voornaamste bron is het boekje AIRBORNEPAD Market Garden, met als ondertitel “In de voetsporen van de bevrijders september 1944. Van Lommel naar Arnhem 220 km.”
Het boekje is uitgegeven door OLAT Wandelwegen in Weert en verkrijgbaar bij VVV’s en de boekhandel onder ISBN 90-71597-01-6. Kijk voor meer informatie ook op www.wandel-olat.org

De route is niet met de bekende rood-witte tekens bewegwijzerd maar met witte strepen op een groen vlak. Het boekje toch onontbeerlijk om de route te kunnen lopen en zeer waardevol met de toelichtende teksten en foto’s.
Zowel de tekst als de kaartjes wijzen je de juiste weg als er eens een markering mocht ontbreken. De route is beschreven van Lommel naar Arnhem.

De kaartjes uit het boek zijn uiteraard afkomstig van "onze" Topografische Dienst uit Emmen. Deze rijksdienst valt per 1 jan. 2004 niet meer onder Defensie, maar onder VROM. In de 11 dagverslagen zijn verkleinde uitgaven van deze kaartjes samengevoegd tot etappe overzichten.

TERUG

Link's:

Ollantse Lange Afstand Tippelaars - Klik voor alle informatie op deze link !!!

- Klik op de afbeelding !!!

- Klik op de afbeelding !!!
DE TWEEVOETER is de compleetste en actueelste site die ik ben tegen gekomen.
Alle lof voor maker en beheerder WESSEL ZWEERS.

TERUG