Airbornepad Market Garden
DAG-3
Eindhoven (alternatieve route)


Afstand 19,5 km - Gelopen op Vrijdag 19 november 2004

De etappe is samengesteld uit de kaartjes A t/m C uit het boekje.

September 1944 -> -> Voor afbeeldingen klik op fototoestelletje ( ) !!
Enkele feiten uit deze periode staan bij dag 4 Aalst - Son. Het wandelpad loopt langs de zuid-west-, west- en noord-west-zijde van Eindhoven. Deze zijden liggen niet direct aan opmarsroute van 1944.
Britse paralanding Britse parachutist Wel besluit generaal Maxwell D. Taylor om de brug over het Wilhelminakanaal bij Best te veroveren als alternatief voor de brug bij Son. De H-compagnie van het 502e Parachutisten Infanterie Regiment van de 101e Airborne Divisie krijgt de opdracht deze klus te klaren (zie Britse parachutist). Soldaat 1e klas Joe E. Mann, geland op 17 september bij Son raakt tweemaal gewond. Bij de gevechten om de brug verricht hij een heldendaad. Hij zit, met beide armen in verband, samen met zes anderen in een loopgraaf. Een Duitse handgranaat, die naast hem valt, kan hij niet terug gooien. Hij waarschuwt zijn maten en werpt zich op de granaat. Zijn lichaam vangt de explosie op. Hij is postuum voor deze daad onderscheiden en hij wordt herdacht in een monumentje bij de brug en bij het Openluchttheater, dat naar hem is vernoemd (zie Joe Mann monument).

November 2004 -> -> Voor grotere foto's klik op afbeeling of op fototoestelletje ( ) !!
Donderdag, 21 november, heeft het in het zuiden van het land de gehele dag flink geregend. De regen is vannacht overgegaan in sneeuw. Deze ligt nog op enkele plekken. Op voorstel van Jan lopen we vandaag, de 22ste, het Alternatief van Eindhoven, de kaarten A t/m C in het boekje in plaats van de oorspronkelijk geplande route Aalst-Son. Deze geplande route loopt onder meer langs de riviertjes Tongelreep en Dommel. Dit zijn regen-riviertjes en zij treden bij zoveel neerslag snel buiten hun oevers. Op weg naar ons eindpunt wordt dit bevestigd bij Eindhoven/Woensel, de weiden langs de Dommel zijn daar al onder gelopen.
  • Genneper watermolen Wij starten het "Eindhoven-alternatief" bij de Genneper watermolen in het gebied Gennep vlakbij de rondweg van Eindhoven. Zie voor meer informatie www.genneperparken.nl
    Het pad langs de Dommel (zie Dommel bij watermolen) gaat over een fietspad en vlakbij de Prof. Holstlaan is een klein stukje ondergelopen, maar via het kruispunt zitten weer snel op ons pad. Het pad ligt hier mooi door het Dommeldal en geeft uitzicht op het enorme complex van de Philips High Tech Campus, voldoende ver verwijderd om er geen last van te hebben.


  • Bij een stuw, een soort "waterverdeelwerk" in de Dommel, wordt bij deze hoge waterstand veel water het Afwateringskanaal in gestuurd. Eindhoven houdt daardoor droge voeten. Langs dit Afwateringskanaal, dat later over gaat in het Beatrixkanaal vervolgen we ons pad. Het is een opvallend groene route in en tegen de bebouwde kom aan. Een reiger (wij en vooral Pieter hebben iets met reigers gekregen tijdens onze wandelingen) laat zich fotograferen (zie Dommel bij watermolen), maar vliegt dan met enkele ferme vleugelslagen naar de andere kant van het kanaaltje.
    Op het industrieterrein De Hurk worden we verrast door een forse hagelbui met veel wind. We schuilen in de luwte bij een gebouw en vervolgen ons pad, nadat de wind wat minder is geworden. Na een dikke kilometer "wandelcorvee" bereiken we het Evoluon. In een fiets- en voetgangerstunnel schuilen we even en nemen wat tijd voor een versnapering en wat drinken.


  • Het Evoluon Het Evoluon, een soort vliegend schotel, steekt fraai af tegen de onheilspellende lucht. Het is één van de opvallendste gebouwen van Eindhoven, gerealiseerd als tentoonstellingsgebouw bij het 75-jarig bestaan van Philips in 1966. Ook vanuit de lucht en 's nachts is het zeer fraai. (zoek maar eens op internet naar Evoluon via bijvoorbeeld Google - Afbeeldingen).
    Bij dit gebouw zien wij een beeldengroep terug, die vroeger voor het Philips Ontspanningscentrum stond aan de Mathildelaan in Eindhoven. Helaas gesloopt en bij velen waarschijnlijk niet bekend, dat de beeldengroep wel bewaard is gebleven en nu hier staat (zie Monument ex-POC).


  • Wij vervolgen het pad langs de rand van het Drents Dorp en langs het landgoed de Wielewaal van Frits Philips. Iets verder lopen we langs de rand van een geschenk van een broer van Frits, Anton. Monument hoogspoor Het Philips-De Jong Wandelpark. Wij gaan daarna onder het hoogspoor door. Hieraan heeft Henk nog koude herinneringen ter gelegenheid van de officiële opening in 1953. Een standbeeldje geeft aan dat de eerste schop in 1947 de grond inging.
    Voorbij het hoogspoor gaan we langs het Philips complex, waar de Raad van Bestuur was gevestigd, totdat zij zijn "gevlucht" naar Amsterdam. Dus maar snel het complex van De Grote Beek op. Het grote terrein van het Psychiatrisch Ziekenhuis is sinds enkele jaren geheel toegankelijk gemaakt. Wij lopen door de fraaie bossen en lanen en vinden, dankzij Henk, een picknicktafel onder een grote veranda bij het restaurant van het ziekenhuis, waar we in elk geval droog kunnen pauzeren (zie Pauze op de RPI).


  • Fietsbrug over A58 Na een forse bui met natte sneeuw gaan we weer verder. Via vooral groene paden van de woonwijk Achtse Barrier komen we uit op de fiets- en voetgangersbrug over de A58. Daar hebben we een mooi uitzicht op de grote sneeuw- en hagelbuien met daartussen fel blauwe luchten. Het is een echte herfstdag met speldenprikken van de winter, maar onder het wandelen valt het eigenlijk wel mee.
    Een grote zandafgraving is nu veranderd in mooie visvijver en een recreatiegebied, Aqua Best. Wij lopen langs en door het gebied van de visvijver (zie Visvijver bij AquaBest) en komen uiteindelijk uit bij het Wilhelminakanaal. Het pad loopt daarna door een gebiedje tussen Aqua Best en het kanaal en is eigenlijk veel fraaier dan wij weten, als bekenden uit de streek. Hier en daar ligt zelfs nog een beetje sneeuw op de grond.


  • Met opnieuw een fiets- en voetgangersbrug steken wij het kanaal over en lopen in de richting van de A2 en de Boschdijk. Hier is fel gevochten en heeft Joe Mann zijn heldendaad verricht.
    Bevrijdende Vleugels Nieuwe Heide Wij passeren enkele vennen en door het fraaie heidegebied van de Nieuwe Heide komen wij na zo'n zes uren uit bij het museum Bevrijdende Vleugels. Dit museum ter herdenking van Market Garden is al weer enige jaren geleden vanuit Veghel verplaatst naar dit voormalige Mob-complex van Defensie. Zie ook op internet: Joe Mann Theater


  • Het is al gesloten en dus gaan wij met de auto snel naar het Joe Mann Paviljoen, dat we net al hebben gepasseerd en dat wel open is. Onder het genot van trappist en bier en lekkere bitterballen kunnen we daar voorzover nodig opwarmen en onze natte broekspijpen laten drogen. Jan maakt nog even een foto van een monument voor Joe E. Mann bij het openluchttheater (zie Monument Joe Mann), dat daar door zijn ouders is onthuld in de jaren vijftig. Wij hebben een heerlijke wandeldag gehad bij dit ruige herfstweer.