Airbornepad Market Garden
DAG-4
Aalst - Son ('t Zand)

Afstand 20,8 km - Gelopen op Vrijdag 3 december 2004

De etappe is samengesteld uit de kaartjes 7 t/m 11 uit het boekje.

September 1944 -> -> Voor afbeeldingen klik op fototoestelletje ( ) !!

Kaart Corridor Eindhoven101 Airborne Op zondag 17 september landen in de omgeving van Son 6669 parachutisten, 32 jeeps en 13 trailers van de "Screaming Eagles", de 101ste Airborne Divisie van de Verenigde Staten. Ze zijn vervoerd door 424 C-47's en 70 gliders, een sleepvliegtuig. Op 18, 19 en 23 september landen bij Son nog eens 722 gliders (zie kaart Kaart Market Garden). Son is bevrijd op 17 september, maar de brug is op het allerlaatste moment door de Duitsers opgeblazen. De Amerikanen gaan met bootjes, vlotten en desnoods zwemmend het Wilhelminakanaal over in de richting van Eindhoven. Hier en daar ontmoeten ze flinke weerstand.
Op 18 september maken ze in Eindhoven contact met de Guards, de Britten, het grondleger, dat vanuit Valkenswaard en Aalst is door getrokken.
Dakota C47 Eindhoven is op de 18de bevrijd. De Genie kan pas 's avonds om negen uur beginnen met de broodnodige Baileybrug over het kanaal bij Son. Op 19 september voeren de Duitsers een verrassingsaanval uit op de brug. De Luftwaffe voert een zwaar bombardement uit op Eindhoven met honderden doden en gewonden. De Amerikanen weten de brug te behouden na zware gevechten in Bokt en Driehoek.

Links een kaart van de CORRIDOR EINDHOVEN.

December 2004 -> -> Voor grotere foto's klik op afbeeling !!
  • Vandaag de derde december is zo'n typische herfstdag, waarvan je niet weet of het de hele dag grijs zal blijven met nevel en mist of dat het gaat opklaren. De voorspelling is niet zo geweldig, maar bij de start in Aalst bij de viaduct in de A2 van de Prof. Holstlaan begint de lucht al aardig op te klaren en binnen de kortste keren hebben we een stralende blauwe lucht. Prachtig weer om Eindhoven van zuid naar noord door te trekken langs de Tongelreep en Dommel, terwijl door de vorst het gras en de planten wit bevroren zijn.


  • Het water is ten opzichte van veertien dagen geleden weer naar een normaal niveau gedaald en dus hoeven we geen omtrekkende bewegingen te maken. Wij kennen verschillende stukken al van eerder gemaakte wandelingen, maar de fraaie natuur hier blijft toch telkens weer verrassen en uitnodigen tot het maken van wandelingen. Bij het grote parkeerterrein aan de Anton Coolenlaan staan informatieborden over de Genneperparken en het Airbornepad. Wij trekken verder langs de Tongelreep en passeren de kort geleden uitgebaggerde zandvang de Vleut nabij het Historisch Openluchtmuseum.


  • Genneper watermolen Iets verder passeren we het Milieu Educatie Centrum en de Genneper Watermolen (startpunt van dag 3, het Eindhoven Alternatief) en gaan achter het Clarissenklooster verder langs de Dommel. Via een tunneltje gaan we naar de andere kant van de Rondweg, die in navolging van andere steden is omgedoopt tot Ring. Als oud-Eindhovenaren houden wij het toch maar op Rondweg. De stad is dichtbij, maar wij blijven door de fraaie, hier en daar zelfs wilde, natuur lopen. Na een brugje over de Tongelreep stroomt deze beek iets verder in de Dommel. Aan de overzijde ligt het Van Maerlantlyceum in het Dommelplantsoen. Wij wandelen verder door de wat ruige natuur aan deze kant en komen voorbij de Dr. Schaepmanlaan in het Gebroeders Hornemannplantsoen, waarmee alle joodse kinderen uit Eindhoven worden herdacht, die in de oorlog zijn omgekomen.


  • Iets verder ligt het Anne Frankplantsoen, dat landelijk helaas een zekere bekendheid geniet om andere redenen. Wij pauzeren even op een bank nabij de Paradijslaan, een toepasselijke naam, want het is daar heerlijk in de zon.
    Van Abbe met Dommel Na deze korte pauze bereiken we al snel het van Abbemuseum. Dit museum voor moderne kunst is in 2003 heropend met een opgeknapt oud gebouw en een apart vormgegeven nieuw gebouw. Deze combinatie ligt nu fraai langs en in het water van de Dommel. Tussen het museum en het Stadhuis is een vistrap aangelegd in plaats van de stuw in de Walbrug.


  • Op het Stadhuisplein staat het bevrijdingsmonument.
    Bevrijdingsmonument De bronzen fakkel wordt elk jaar op 18 september ontstoken met vuur, dat vanuit Bayeux in Normandië naar hier wordt gebracht.
    De op 1 december overleden Prins Bernhard is hier in het verleden ook bij betrokken geweest. Wij gaan verder naar de brug over de Dommel in het Stratumseind, het uitgangscentrum van Eindhoven. Over deze smalle weg trokken de bevrijders vanuit Aalst langs de Catharinakerk naar het noorden. Het zijn de bekende foto's van een feestende bevolking in de Rechtestraat en op de Demer, alleen het landleger kwam maar moeizaam vooruit.


  • Verder maar weer langs de Dommel, waar links en rechts fotopanelen verwijzen naar een industrieel verleden, dat volledig is verdwenen. Alleen bij het Popcentrum de Effenaar staat nog een gevel overeind van de voormalige linnenweverij van Van den Briel & Verster aan de Dommelstraat. Jan heeft hier vanaf de Dommelbrug een keer een IJsvogeltje gezien, vandaag echter niet.
    Kennispoort TU-terrein met Kennispoort Wij gaan met een tunnel onder het spoor en de Prof. Dorgelolaan door in de richting van het grote complex van de Technische Universiteit Eindhoven. Wij zien daar een visser bezig met een klein visje: "Het is ook nog een beschermd exemplaar, een grondeling (riviergrondel). Ik gooi ze altijd weer terug".
    Pal langs de visser hebben we een mooi uitzicht op het nieuwe en markante gebouw van de Kamer van Koophandel KENNISPOORT. Op het terrein van de TU/e eten we onze boterhammen op. We zitten daar heerlijk in de zon en laten de technische studenten maar bedrijvig langs ons heen wandelen.


  • Verder gat het weer: langs de Dommel op het TU/e-complex, daarna voorbij de Rondweg de Karpendonkse Plas. Prachtig gelegen en wij heerlijk wandelend in de zon. Voorbij de plas steken wij de Dommel over en lopen er daarna langs over een glibberig pad. Overigens zijn er best wel behoorlijk natte stukken, maar het is overal nog redelijk te doen.
    Huize Eckart Wij lopen over het complex van Meare, het Eckartdal, voorheen Sint Jozefdal, een leef- en woongemeenschap voor verstandelijk gehandicapten. Het fraai gelegen complex langs de Dommel is vrij toegankelijk met in het midden de kasteelhoeve, Huize Eckart.


  • Wij steken na dit complex de Sterrenlaan over en gaan bij de Soeterbeeksweg over het pad door de Dommelbeemden. De brug over de Dommel in de Soeterbeekseweg levert in de september-dagen van 1944 nog een onverwachte bijdrage ten gunste van Eindhoven/Woensel en onze bevrijders. Willem Hikspoors ziet enkele Duitse tanks naderen, die naar Woensel willen rijden. Hij waarschuwt, dat ze door de brug zullen zakken. Uiteindelijk durven ze er niet overheen. Ter herdenking aan dit feit staat het volgende gedicht op een bord bij de brug:
    Willem-Hikspoorsbrug
    Ter herinnering aan 19 september 1944
    God spaarde ons ongedacht
    Door deze zwakke brug
    Haar zwakheid was haar kracht
    Hier moest de vijand terug
    Het bord is geplaatst in 1984, veertig jaar na de bevrijding, op de bevrijdingsdag van Nuenen: 21 september 1944.


  • De Dommel Wij lopen langs weiden en een plas tot we weer over een pad langs de Dommel verder kunnen. Dit is erg mooi stuk langs de Dommel. Alleen jammer voor de wandelaars, dat je nergens naar de andere kant kunt. Wellicht doen de gemeenten Eindhoven en Nuenen hier nog eens iets aan, zodat de Hooidonkse Watermolen weer bereikbaar wordt en ook andere delen worden ontsloten. Wij genieten van het Dommeldal en zien iets verder de bank staan, die we naar Wim en zijn vrouw Ann hebben vernoemd. Zij hebben daar heerlijk genoten in de zon tijdens een voorjaarswandeling, die toen nog over de stuwbrug bij de watermolen voerde. Hier hebben we heel even gepauzeerd en we merken, dat er langzamerhand weer meer bewolking is komen opzetten.


  • Even voorbij de restanten van een oude kerktoren van een voormalig nonnenklooster gaan wij de Dommel verlaten en lopen door Bokt en Driehoek naar het Wilhelminakanaal. De vernielde brug, waar zo fel om is gevochten, en daarna de Baileybrug is al lang vervangen door een modern exemplaar. Sinds kort is het hier veel minder druk door de aanleg en opening van de A50 om Son heen.
    Monument Son Op het complex Zonhove staat het Airborne-monument. Bij de luchtlandingen in 1944, dient de school en het sanatorium van de Zusters van Liefde als hulppost voor de eerste gewonde soldaten. Een dag erna komt een Rode Kruisbrigade met 300 verplegers het werk verlichten van de zusters. Bij de vijver aan de Europalaan staat een monument ter herinnering aan de luchtlandingen, de strijd en de bevrijding van Son.


  • Het begint al langzaam te schemeren en op de bospaadjes, die nu volgen is het al behoorlijk donker. Na ruim zes uur bereiken we de auto van Henk, die geparkeerd staat in de nieuwe woonwijk 't Zand van Son, pal langs het Airbornepad.
    Wij gaan daarna naar het intussen bekende adres van het Joe Mann-paviljoen aan de weg van Son naar Best en genieten daar van een heerlijke trappist. Ron komt met een Erdinger al enigszins in wintersportsferen. De bitterballen smaken weer prima en daarna gaan we weer pendelen naar Aalst en terug naar Nuenen.