??? Wandelverslag Turnhout - Vosselaar

Vallestappers op het Sniederspad

Turnhout - Vosselaar: 12 augustus 2014

FOTOVERSLAG
flickr

Jawel (!), we zitten weer aan de koffie met koek bij Pieter als start voor de volgende etappe.
Even later vertrekken we en Pieter tijdens de rit: "Ik ga me toch maar even omkleden in de auto. Kan wel, hè?" Jan en Henk vinden het prima.

Jan rijdt voorop en maakt voor het laatste stuk naar het eindpunt in Vosselaar gebruik van het navigatiesysteem van zijn auto. Hij moppert er op en inderdaad de routeaanduiding is niet duidelijk. Op een verkeerd punt en in een doodlopende straat brengt Wim uitkomst met zijn navigatiesysteem op de smartphone: "Werkt prima, van Google!".

Het Sniederspad In het Sniederspad (jazeker, de Renier van ons pad) stappen we uit. Ron en Wim: "Pieter, wat doe je nou?" Als resultaat van de verkleedpartij in de auto blijkt zijn korte broek onderaan zijn benen te hangen. Ron: "Dat doe je zeker voor die bevallige dame!" Een goed uitziende overbuurvrouw komt even kijken wat wij aan het doen zijn in haar straat, maar gaat weer naar binnen. Pieter: "Ik heb niks gezien" en overigens de meeste anderen ook niet. Hij maakt snel zijn kleding in orde.

Wij rijden daarna naar het beginpunt en vertrekken rond half tien vanuit Zevendonk voor een etappe, die volgens Jan korter moet uitpakken dan de vorige en Ron is het daar mee eens. Het dreigt wat te gaan regenen. Pieter: "We moeten rekening houden met Buienstraatjes, die precies in de richting van Turnhout komen". We zullen zien, voorlopig geen Buienstraat in zicht.

OP PAD - - - - - - OP PAD
  • Het hele stuk in Zevendonk en het vervolg langs de spoorlijn Turnhout - Herenthals is redelijk groen maar valt verder in de categorie "van A naar B" oftewel wandelcorvee.
    Koffiepauze In Turnhout wordt het niet veel beter. Het gaat door woonbuurten met meestal grote huizen. In een klein parkje, tegenover De Pastorij, pauzeren we.
    We lopen Turnhout in en komen door een rianter park met een groot herdenkingsmonument als Hulde aan onze Politieke Gevangenen van 1940 -1945. Iets verder is een leuke voorziening in het park, namelijk een minispoorlijn. De Stoomgroep Turnhout vzw bezorgt hier de jeugd van Turnhout een fijn uitstapje. Jan: "VZW staat voor Vereniging Zonder Winstoogmerk".


  • Mooie steegjes in Turnhout In het centrum van Turnhout op de Grote Markt staat een kermis, die nog op toeren moet komen. We lopen door enkele aardige steegjes, een beetje kruip door, sluip door. Het doet Pieter zelfs denken aan Amsterdam.
    In de Patersstraat aan het Patersplein staat het standbeeld van Renier Snieders (1819-1888), de naamgever van onze wandelroute GR 565. Iets verder in het centrum zien we door een poort een groot Begijnenhof. Het ziet er authentiek uit, maar of er nog begijntjes wonen is zeer de vraag.


  • Het kasteel van Turnhout En dan het pronkstuk van Turnhout het Kasteel van de Hertogen van Brabant, de Warande. Fraai gelegen, omringd door water. Tegenwoordig is hier de Rechtbank gevestigd. Een gevelsteen geeft 1686 aan.
    Daar dichtbij staan grotere kermisattracties en worden enkele ponypaarden gewassen. Ze zien er weer pico bello uit, zodat de jongelui er straks een ritje op kunnen maken.


  • Verder maar weer met ons wandelcorvee door Turnhout. Na de passage van de Heilig Hartkerk vinden we enkele banken en een muurtje om te gaan zitten en onze boterhammen op te eten. En zo waar: een Buienstraatje van Pieter komt voorbij. We schuilen onder een lindeboom. Het is gelukkig snel voorbij en we zetten onze wandeling voort in de zon.
    Eindelijk wat meer groen om ons heen. Via een fietstunneltje passeren we de Ring van Turnhout en lopen aan de andere kant een mooi bosgebied in. Een verademing na al het steen. Het zonlicht door de bomen geeft vele kleuren groen.


  • Eindelijk weer in het groen Een paadje, een beetje modderig door de vele regen en door paardenhoeven, brengt ons naar Vosselaar. We gaan rechtsaf door de Wilgenkatjesdreef. Aan de andere kant van de straat staat het bordje Wilgentakjesdreef. De een blauw, de ander wit.
    Aan het einde van deze straat opnieuw twee straatnaamborden. Ra, ra, hoe zit dat? Vlakbij op de Stoktsebaan pauzeren we op een bankje. Een oudere heer laat zijn hond uit en op een vraag van Jan kan hij uitleggen wat er aan de hand is: "Aan de andere kant van de dreef is het Turnhout en aan deze kant Vosselaar. Vandaar! Aan de ene kant hebben ze ook een andere kleur afvalzak dan aan de andere kant". Kijk zo kan een gemeente zich in de kijker zetten. Ook nog even op Google Maps gekeken. Google heeft gekozen voor het blauwe bord van Turnhout, Wilgentakjesdreef en deze gekoppeld aan Vosselaar! Beide gemeenten tevreden?
    Overigens heeft onze heer vroeger zich in gespannen om wandelboekjes van de GR-routes te vertalen van Frans naar Nederlands en omgekeerd. Dus ineens blijkt het cirkeltje rond te zijn. Hij is erg bekend met onze GR route 565 "Sniederspad".


  • Wij lopen verder door een groen gebied en over een soort heuvelrug. Het wordt steeds donkerder. Wij: "Pieter, hoe zit dat? Is dat opnieuw een Ron in de cape De paraplu komt tevoorschijn Buienstraatje?" Pieter: "Ik heb het toch gezegd". Het begint te druppelen. Poncho's gaan om en paraplu's worden bij de hand gehouden. Het valt nog wel mee, maar de lucht wordt wel erg donker: "Halen we het?" Pieter: "Nog vier honderd meter". Het Renier Sniederspad blijkt erg lang te zijn. Het gaat steeds meer regenen, maar we komen rond kwart voor drie nog voor de grote bui bij de auto van Jan aan. We hebben 18.220 meter gelopen met een gemiddelde van 4,8 per km.
Het begint nu echt hard te regenen en tijdens de rit naar het beginpunt hoost het. Wij: "Nou, Pieter, dat straatje is meer een Buienautostrada". Pieter: "Ik heb het toch gezegd!".
Achteraf zijn we er goed vanaf gekomen. We hebben prima wandelweer gehad. Tijdens de rit naar Nuenen regent het flink en het lijkt of we de bui inhalen. Achter ons steeds meer blauwe lucht. Wanneer we bij Café Schafrath aankomen is het droog en kunnen we zelfs in de zon zitten op het terras.

Eind goed, al goed, want de heerlijke bieren en bitterballen krijgen wij geschonken van Henk, die binnenkort zijn verjaardag viert. Henk, bedankt!

Gezien de geplande vakanties en dergelijke zal de eerstvolgende wandeling ergens begin oktober worden. Pieter gaat het inplannen.

Terug naar boven