Vallestappers op het Maarten van Rossumpad

De Vallestappers hebben het Maarten van Rossumpad op het programma staan

Ron kwam met het voorstel om na het Grenslandpad het Maarten van Rossumpad te gaan lopen. We hadden het met het Pieterpad al eens gekruist, dus kenden we de naam maar verder ook niet.
De combinatie van de Veluwe met het open rivierenlandschap van Overijselse Vecht, Nederrijn, Linge, Waal en Maas leek ook de anderen een garantie voor een heel mooie wandelroute. Dus gaan we in de voetsporen van Maarten van Rossum.

Om de tocht op passende wijze in Den Bosch te kunnen beëindigen dachten we om te starten in Ommen en de route dus in zuidelijke richting af te leggen.
Vanwege de verre afstand van Nuenen naar Overijssel en Noord-Gelderland zouden we dan beginnen met een aantal 2-daagsen met overnachtingen.
Deze start heeft helaas niet plaats kunnen vinden. Henk is door ziekte geveld, inmiddels geopereerd en gelukkig weer hersteld.

Om Henk weer rustig te laten beginnen en tevens omdat Jan problemen heeft met zijn versleten knie beginnen we nu met wat kortere een-daagse etappes vanuit Den Bosch. De langere 2-daagsen bewaren we maar voor later.

Het traject:

Het Maarten van Rossumpad is volgens het mooie Nivon boekje 308 km lang.
Het wandelpad begint (of eindigt) in Ommen en loopt van daar door het mooie dal van de Overijselse Vecht naar Zwolle.
Na het passeren van de IJssel schieten we de prachtige Veluwe op, achtereenvolgens wandelen we dan door de Oost-Veluwe, de Veluwezoom en de Zuid-Veluwe, waar we in het Gelderse rivierengebied belanden.
Hier lopen we eerst langs de Nederrijn en doorkruisen daarna de Tielerwaard-Betuwe en de Bommelerwaard om na het passeren van de Maas in 's-Hertogenbosch te eindigen.

Geschiedenis:

Maarten van Rossum (ca.1480 - 1555) was een gevreesd veldheer, voor sommigen een held en voor anderen een boef. Hij was in dienst van Karel van Egmond, hertog van Gelre en plunderde er flink op los.
Het leger van Maarten bestond uit soldaten die geen soldij kregen, maar het recht bezaten om te plunderen. Hierbij gaf Maarten zelf dus het goede voorbeeld, wat resulteerde in het bezit van diverse kastelen en landhuizen.
De sporen van zijn leven, welke we op de wandelroute tegenkomen, bestaan dan ook uit voorname buitens en burchten, kastelen en jachtterreinen.
Natuurlijk ontbreekt ook zijn geboorteplaats (Zaltbommel) en zijn graftombe in het dorpje Rossum ook niet op onze route.

Het boekje:

Het Maarten van Rossumpad boekje wordt uitgegeven door het Wandelplatform-LAW (tweede druk 2008) en is in de boekhandel te verkrijgen onder:
ISBN 978-90-70601-92-8
Alle informatie over de route (inclusief kaartjes, OV-informatie en overnachtingsadressen) is uiteraard in het boekje te vinden.