??????? Verslag Oosterhout - Hemmen

Vallestappers op het Grote Rivierenpad

Jans verslag van etappe 3: Oosterhout - Hemmen

dinsdag 20 februari 2018

Vandaag de volgende etappe. Gelukkig een veertiendaags ritme en misschien lukt het om dat even vast te houden. Half acht bij Pieter voor koffie met koek en deze is zelfs speciaal gehaald uit Deventer.
De koek bevat ook blauwe bessen. Hmm Lekker. Pieter bedankt.

We vertrekken en gezien de drukte op de Europalaan in Nuenen richting Eindhoven nemen we dezelfde route als de vorige keer. Binnendoor via Son. Daarna de A50 en bij Nijmegen de A15 richting Rotterdam en meteen de afslag 37 naar Andelst en Zetten. Via Zetten naar Hemmen. Jan denkt een betere route te vinden dan de navigatie, maar dat leidt tot een verkenning van een woonwijkje van Zetten. De navigatie leidt gelukkig toch naar de geplande plek, een parkeerplaats aan de Veldstraat in Hemmen, precies aan de route. Wandelschoenen aan en daarna naar het beginpunt in Oosterhout. De rit verloopt vlot en om half tien kunnen we aan de etappe beginnen.

De Waaldijk Een stukje Oosterhout en daarna linksaf naar de Waaldijk. Meteen valt op, dat het waterpeil enorm is gezakt ten opzichte van veertien dagen geleden. Tegen de dijk ligt de achtergelaten rommel.
We passeren Grote Altena. Een recreatieparkje met vakantiehuisjes en ruimte voor caravans.

De Waal gaan we verlaten en daar ligt aan de Waaldijk een fraai wit kerkje. Naast de kerk kijken twee herten naar een soort lange lampion, die aan een tak van een boom hangt. Het roept een Kerstachtige sfeer op, maar misschien heeft het een andere bedoeling.
Kerkje van Slijk-Ewijk We lopen richting Slijk-Ewijk en gaan linksaf naar Loenen. Niet op de Veluwe, niet aan de Utrechtse Vecht, maar hier in de gemeente Overbetuwe. Overigens een erg grote gemeente, want we lopen de gehele dag in deze gemeente.
Loenen is overigens meer een streek, een gehuchtje. Na anderhalve kilometer staat een bank, waar we gebruik van maken voor een pauze.

Achter ons richting Nijmegen is blauwe lucht te zien met een tamelijk scherpe wolkenrand van lichte bewolking. De blauwe lucht komt echter nauwelijks dichterbij, maar toch kunnen we af en toe genieten van de zon, die tussen de wolkjes door weet te prikken. Bovendien weinig wind. Fantastisch wandelweer.

Kasteel Loenen We lopen hier de Loenense Heerlijkheid in. De klinkerweg wordt na De Grote Doorn langzaamaan een modderig pad. Knoerten van bomen langs de weg. Achter een weide ligt het Kasteel Loenen. Het ziet er op die afstand meer uit als een groot landhuis.
Vlakbij, maar eigenlijk niet te zien ligt het Strandpark Slijk-Ewijk. Het zal wel ontstaan zijn door een afgraving om zand te winnen voor de aanleg van de autobanen. Tussen de bomen zijn in de verte vakantiehuizen te zien.

Onder de A50 door We gaan onder de A50 door. Op een paal een aanduiding van de Van Gogh-fietsroute Eindhoven-Amsterdam-Parijs. De stichting heeft zelfs een eigen website.
We lopen Herveld-Zuid in. Links ligt een museum-boerderij. Jan: "Ik herken veel van de werktuigen en heb er in mijn jeugdjaren mee gewerkt, thuis op de boerderij".

Molen De Vink We steken de N863 over en voor ons staat de korenmolen De Vink uit 1722, die er nog prima uitziet. In de straat is op een woonhuis te lezen, dat Nellie daar woont, maar dat zal niet de Nellie van Henk zijn.
In Herveld-Noord staat een monument van een Kersenplukker. Achter de plukker twee banken in de zon en bijzonder geschikt voor de middagpauze.
Henk geniet zichtbaar van het zonnetje, maar helaas voor hem niet al te lang. Enkele kledingstukken gaan in de rugzakken.

Wij lopen in de richting van de A15. Herveld ligt in de oksel van twee autobanen.
De zeer royale onderdoorgang van de A15 is door palen in de weg verandert in een breed fietspad. Pal naast de autobaan ligt de viaduct van de goederenspoorlijn, de Betuweroute.
Betuwe lijntje Een klein eindje verder opnieuw een spoorlijn. Geen elektrische bovenleiding, dus vanuit Nijmegen wordt de Betuwe bedient door een boemeltje van Arriva, die we richting Tiel zien rijden.

Bij kaartnummer 45 in het boekje gaan we op de Brede Straat linksaf en de Woerdsestraat voert ons door een grote fruitbomenkwekerij. We lopen Zetten in.
Midden in Zetten staan in het Schweitzerpark banken voor een verdiende korte pauze. In het centrum linksaf en via enkele woonstraten komen we uit op een speel- en trapveld. Plantsoenwerkers van de gemeente Overbetuwe zijn enkele bomen flink aan het snoeien.

De Linge Pieter en Wim hebben voortdurend op hun digitale apparatuur de route in de gaten gehouden en geven af en toe de stand van zaken door. De cijferswijken behoorlijk van elkaar af. Pieter: "Nog ongeveer anderhalve kilometer, dan zijn we er". Wim: "Nee, het is nog zo'n twee kilometer. We moeten nog wat omwegen maken".
Het wandelboekje geeft inderdaad aan, dat we nog een aardig eindje moeten lopen op een slingerachtige route door Hemmen. Overigens is dit laatste stuk fraai en komt zowaar uit bij de Linge. Wim, "Verrassend, niet gedacht vandaag de Linge nog te zien".
Wij lopen een stuk langs de Linge en slingeren vervolgens door een parkje, waar de funderingsresten van een kasteeltje zijn te zien.

Het dorpje Hemmen Op een gegeven moment zien we de auto van Jan al staan, maar helaas, we moeten nog een stukje omlopen langs het kerkje van Hemmen.
Voorbij de kerk komen we op een pad langs weiden en komen uit op de Molenstraat, even naar links en dan rechts een pad in. Het paadje loopt langs een waterpartij met een mooie brug en komt uit op de parkeerplaats, waar de auto staat.

Even over twee meldt Pieter: "We hebben 17.200 meter gelopen met een gemiddelde van 4,3 km per uur". Wim: "Ik kom uit op precies 16,9 km".
Het dorpje Hemmen De verschillen tussen de twee apparaten zijn aardig naar elkaar toegegroeid. Pieter heeft wel een verklaring: "Ik heb een way-point niet goed ingegeven". Afijn we zijn wel samen op hetzelfde punt uitgekomen en de geplande afstand door Jan berekend op internet bedraagt 16.800 meter en ligt dicht bij de afstand van vooral Wim. Gelukkig voor Jan beneden de beruchte 10 procent.

Na verwisseling van wandelschoenen voor gewone rijdt Jan naar Oosterhout. Geen verkeersproblemen en ook vanaf Oosterhout verloopt de rit naar Nuenen voorspoedig.

Gelukkig is ons stamcafé Schafrath na de carnaval toch open en kunnen we genieten van de welbekende smaakvolle bitterballen en bieren.
We maken een nieuwe afspraak voor 6 maart en nu maar afwachten of de weergoden meewerken.


Terug naar boven