? Verslag Kleine Brogel - Achterste Brug

Vallestappers op Dommel Routes

Jans verslag van etappe 2: Kleine Brogel - Achterste Brug

dinsdag 21 februari 2017

Vijf maanden geleden hebben we een etappe van de Dommelroutes gelopen. Vakanties en ziektegevallen hebben roet in het eten gestrooid. Gelukkig zitten we weer aan de tafel bij Pieter en genieten van koffie met een heerlijke peperkoek.
Eerst wat bijpraten. Wim heeft een belangrijke mededeling: "Ann en ik worden Oma en Opa! Roxana, de vrouw van Sander is in verwachting. In de zomer komt er een jongetje, de Nijdam stamhouder.
Ron heeft ook nieuws: "Onze Martijn gaat komend jaar met Sabine trouwen".

De Wedelse Molen Vlak voor de Wedelse Molen begint het te druppelen en dat gaat over in regen. Poncho's en paraplu's worden gepakt. De Dommel is hier al een aardige rivier geworden. Bij de molen is er een groot verval van anderhalf tot twee meter. In de molen kan je een biertje pakken, maar de zaak is nog dicht.

Direct voorbij de molen rechtsaf de natuur in. Iets verder komen we uit op een speelweide met veel zand en speeltuigen, een aantrekkelijke avonturenspeelplaats.
In het bos erna worden dennenbomen omgezaagd en de stammen worden in moten van een meter of vier gezaagd. Met behulp van paarden worden de boomstukken bij elkaar gesleept. De paarden hebben er zin in. Het bos heeft met deze werkwijze in elk geval niks te lijden, wat anders is als ze met grote machines werken.

Pauze Bij de Sevense Windmolen wordt verlichting aangelegd, zodat de molen in de avond en nacht in het licht kan worden gezet. Vlak bij de molen staan een serie palen in de grond, die voor ons als zitplaats dienen voor de eerste pauze. Wim heeft gevulde koeken bij zich. Heerlijk! En ... het is weer droog geworden.
De Belgische provincie Limburg heeft een mooi informatiebord opgesteld over de taal, die molens kunnen spreken door de wieken in een bepaalde stand te zetten. Ron zet hem in de Rouwstand en maakt er een foto van. Een ander bord geeft informatie over Teuten, een handelsvolk, die hier in vroegere tijden hebben rond getrokken.

Wij vervolgen ons pad langs een gesloten Molenmuseum en gaan weer de natuur in. Daarna verder over asfalt. Voorbij het Café Bij Jar rechtsaf, met een brug over de Dommel. Linksaf over een pad langs een wachtbekken en overloopgebied van de Dommel. Het gaat hier een flink stuk over een graswal langs de Dommel.

De Bemvoortse Molen Tussen twee sluizen door passeren we de Oude Dommel. Vervolgens over de Bemvaartstraat in Overpelt naar de De Bemvoortse Watermolen. Rechtsaf over een pad richting Neerpelt. In Neerpelt komen we uit op een fietspad langs een doodlopend rangeerspoor. Vlak voor het station steken we de spoorlijn Antwerpen - Lommel - Neerpelt - Hamont over. Het zal een onderdeel zijn van de IJzeren Rijn, die via Weert en Venlo naar het Ruhrgebied loopt. De Belgen willen deze lijn weer in gebruik nemen, maar Nederland werkt niet mee.
Wij lopen voorbij het station. Voor het College Sint-Maria staan enkele banken, waar we pauzeren en lunchen.

De Statie van Neerpelt Hierna zoeken we even naar het Kavelstraatje, zoals aangegeven in de routebeschrijving. We lopen linksaf langs een groot binnenzwembad. Een groep dames is bezig met aquajoggen. Wij zwaaien en tenslotte zwaait een dame terug. Een woning herinnerend aan de Slagmolen in de doodlopende Slagmolenstraat slaan we over. Wij gaan direct rechtsaf, Vonderstraat, die uitkomt op de Dommel.

Via een voetpad langs de Dommel bereiken we het Centrum van Neerpelt. Linksaf door de Kerkstraat langs het Gemeentehuis en de Sint Niklaaskerk. Vervolgens de lange Hoekstraat. Aan het einde staan we even te dubben hoe we naar de Orangerie Oud Dommelhof moeten komen. De routebeschrijving klopt. We steken het kruispunt over naar de Toekomstlaan en slaan iets verder linksaf. Aan de rechterhand meteen de Orangerie!

We schakelen over van routebeschrijving 2 naar 3 en lopen langs de gebouwen van het Provinciaal Domein Dommelhof het Domein in. Vlak voor de brug over de Dommel rechts een klinkerpad in. Een eindje verder met een brugje over de Dommel komen we in het zogenaamde Klankenbos Musica. Op allerlei manieren wordt aandacht besteed aan klanken, geluiden en stilte.
Maas-Scheldekanaal Voor de uitgang een scouting-complex met daarachter grote speelvoorzieningen. Aan de andere kant staan vele berkenbomen dicht bij elkaar. Op een bepaalde manier kun je de bladeren laten ritselen. Hoe het werkt is ons niet duidelijk en bovendien zitten er geen bladeren aan de bomen in dit jaargetijde. De straat heet Berkendreef, een toepasselijke naam voor de Vallestap in Nuenen.

Wij verlaten het bos en komen op de dijk langs het hoger gelegen Maas-Scheldekanaal. De Dommel gaat hier met een grote duiker onder het kanaal door. Wij moeten een stuk verder om via een brug het kanaal over te steken. Op de pijlers van de brug mooie schilderingen, gedateerd 17-8-2016. Op de hoog gelegen brug een mooi uitzicht op het kanaal. Aan de andere kant lopen we in tegenovergestelde richting terug door de Volmolenstraat.
Na een halve kilometer staat een groot woonhuis rechts, dat herinnert aan de verdwenen Volmolen. Wij passeren de Dommel en slaan rechtsaf, de Tussenstraat.

Picnic bij de instapplaats Bij een instapplaats voor kanovaarders staat een picknicktafel en daar maken we gebruik van om te pauzeren met fruitreep en koek, die Jan en Ron hebben meegenomen.
We steken de N71 over, waar de Tussenstraat verder loopt. Links van de weg de langste bank van Neerpelt en allerlei ludieke borden en variaties op Tusschen. Wij gaan richting het Hageven. We passeren een grote viskwekerij van Koi siervissen. Pieter: "In Brabants dialect zijn het slechte vissen". De vissen doen aan Japan denken en de Walibi's, die iets verder achter een hek springen, aan Australië.
We lopen langs het bezoekerscentrum De Wulp van het Vlaamse Natuurpunt naar het natuurgebied Het Hageven. Het Hageven vormt samen met de Plateaux van Natuurmonumenten een groot grensoverschrijdend natuurgebied.

Vogelkijkwand Het Hageven kent verschillende grote plassen, die mede dankzij de Provincie Limburg en de Gemeente Neerpelt zijn ontstaan door de afgraving van vervuilde gronden.
We zien een witte reiger weg vliegen. In de vogelkijkwand zien we de witte reiger helemaal aan de andere kant van de Provincievijver staan. Wij gaan naar rechts, steken met een brug de Dommel over. Aan de andere kant op de rechter oever lopen we een flink eind pal langs de Dommel.
Hier hebben we lang geleden gewandeld met de buurtgroep, maar toen was het echt hondenweer. Nu is het prima wandelweer. We passeren de hoge uitkijkpost, waarin wij destijds een tijdje hebben geschuild. Het hielp toen niet en de voorjaarswandeling werd afgebroken.

Hageven Bij een brug over de Dommel is aan de overzijde het vroegere pad afgesloten. Wij gaan over paden wat verder van de Dommel af. Daar staat een mevrouw te wachten met een hond aan de lijn, een Dalmatier. Ze maakt enthousiast reclame voor een wandelfeest in Valkenswaard: "Ik loop zelf de blote voeten wandeling". Ze komt uit het nabij gelegen Grote-Heide, dat bij Neerpelt hoort, maar zij heeft ook connecties met Nuenen: "Nuenen-dwers" is haar bekend en haar naam komt terug in de Brunschothof, een zijstraatje van de Berg bij het "Het Oog van Nuenen". Wij vervolgen de route en steken bij de Stenen Brug de Dommel over. Het brede zandpad, de Borkelbrugdijk, gaat noordwaarts richting Borkel. Bij grenspaal 184 lopen we Nederland en ook het natuurgebied De Plateaux van Natuurmonumenten in. Hier hebben we op 20 februari 2007 gelopen met het Brabants Vennenpad.

De Nederlandse grens Het heugelijke feit, dat we weer onder Willem Alexander en Maxima vallen wordt digitaal vastgelegd.
Natuurmonumenten is hier flink bezig geweest met maaien en kaal maken. In het voorjaar en de zomer zal het weer mooi zijn.
Links en rechts hebben wij last van de spieren in de onderste ledematen, heupen en rug. Ron: "Het zou ongeveer 18 kilometer zijn, maar er zal wel weer minimaal 10% bijkomen". Pieter: "Het kan meevallen, het is niet zo ver meer". De laatste kilometer wordt afgelegd en we zijn blij dat we de auto van Jan bij de boerderij aan de Achterste Brug zien staan.

Gedichtentafel Daar vlakbij staat een soort gedichtentafel van Calendarium poeticum. In Valkenswaard hebben we deze tafels op meer plekken gezien. Frans Hoppenbrouwers dicht:
De Plateaux
Als ik bedachtzaam de natuur verken,
de Dommel volg, de kronkelende bochten,
haar oevers zie die nieuwe wegen zochten
......enz

Pieter zegt rond vier uur: "Het is precies 18710 meter. Dat wordt 19 kilometer voor het Goede Doel". De 10% -plus wordt niet gehaald en de ` geplande 17,8 kilometer op basis van Google Earth valt best mee. Pieter vervolgt: "We hebben 4 uur en 36 minuten gelopen met een gemiddelde van 4,1 km per uur". Gezien de stramme benen niet slecht.

Schoenen uit en gereed maken voor vertrek naar het beginpunt. Jan rijdt over de tamelijk modderige zandbaan van de Achterste Brug naar de N69. De zandweg is afgezet met rood-witte borden, maar gelukkig is er een tijdelijke baan over het bouwland en zo bereiken we de N69. De auto van Ron wordt rap gevonden. Vervolgens naar Valkenswaard via de dorpen Kleine Brogel, Sint-Huibrechts-Lille en Achel. Richting Nuenen gaat het vlot ondanks de drukte op A67.
Bij het binnenrijden van Nuenen begint het heel licht te miezeren: "Pieter, je hebt het weer goed in de hand gehouden. Dat buitje bij Kleine Brogel zijn we bijna vergeten".

Bij Schafrath genieten we van lekkere bieren en de vertrouwde bitterballen. Gezien een vakantie van Wim plannen we de volgende wandeling over drie weken "IJs en weder dienende"!


Terug naar boven