PELGRIMSPAD - I

Na het afgelopen jaar traject II ('s-Hertogenbosch - Visé) gelopen te hebben kiezen de VALLESTAPPERS uit Nuenen in 2004 voor het traject I. De groep is tevens van 4 naar 5 man uitgebreid, en bestaat nu uit:


HENK Dekkers


WIM Nijdam


PIETER Sanders


RON Slikker


JAN Steentjes

U vindt op deze pagina de volgende ONDERWERPEN: (klik voor een directe link)

Het Pelgrimspad:

  • Het Nederlandse Pelgrimspad (LAW 7) bestaat uit twee delen.

    Deel I (199 km) start in Amsterdam en voert je via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar het Groene Hart. Via de Loonse en Drunense Duinen en Vught kom je uit in Den Bosch. Voor details zie ...

    Deel II (267 km) loopt vanaf Den Bosch naar het zuiden en via de Kampina ga je met een wijde boog onder Eindhoven door naar de Strabrechtse hei bij Heeze. Vervolgens onder Weert door naar het witte stadje Thorn.
    Daar ga je een stukje door Belgisch Limburg tot Maaseik. Vervolgens een flink stuk Zuid Limburg via Voerendaal, Ubachsberg, het Geuldal en het Savelsbos. Het pad komt uit in de Belgische plaats Visé. Het boekje bestaat uit 50 kaarten.

    De geschiedenis van het Pelgrimspad gaat ver terug.
    De vroegste voorloper van het Pelgrimspad is al in 1939 geopend als Internationale Wandelweg tussen Den Bosch en Luxemburg met aansluiting naar de Vogezen. Het laatste restje van het ANWB-netwerk, waar het onderdeel van was, werd in de jaren zeventig opgeruimd. In 1979 heeft Geert Bakker de oude route verkend en beschreven, hierna is het ingepast in ANWB-wandelroute Noordzee-Limburg. In 1983 verscheen in samenwerking met de Stichting LAW de voorloper van het huidige Pelgrimspad-gids.
    Begin jaren negentig begonnen de ANWB en Stichting LAW met het uitstippelen van een grondig herzien traject naar Visé, net over de Belgische grens. De nieuwe route werd op 5 oktober 1994 geopend onder de naam Pelgrimspad. Het pad begon toen in Den Bosch; het huidige eerste deel vanaf Amsterdam kwam er enkele jaren later bij. Pelgrimspad 7-II werd op 5 oktober 1994 officieel geopend onder auspiciën van de 'Raad van Europa, Culturele Routes'. De commissie Culturele Routes erkent dit deel van het Pelgrimspad als onderdeel van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.

terug naar ONDERWERPEN

Traject I: Amsterdam - 's-Hertogenbosch:
  • Deel I (199 km) start in Amsterdam en voert je via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar en door het Groene Hart. Hier ga je via de Westeinder Plassen, de Reeuwijkse Plassen en het riviertje de Vlist naar Schoonhoven en vandaar de Albasserwaard door.
    Bij Gorinchem steek je de Waal over en trek je langs de Afgedamde Maas door de Bommelerwaard. Na het oversteken van de Maas bij Heusden kom je via de Loonse en Drunense Duinen en Vught uit in Den Bosch.
    Het boekje kent 41 kaarten.
    De afstand is feitelijk iets korter omdat de kaarten 31 (5,5 km) en 31a (5,0km) varianten zijn. Eén van de twee loop je, zodat inclusief het extra-alternatief De Brand (kaart 37; 7.5 km) de afstand 201,5 km wordt.

terug naar ONDERWERPEN

In 10 dagetappe's van A'dam naar Den Bosch:


terug naar ONDERWERPEN

Logistiek:
  • Zoals vanouds rijden we weer met 2 auto's naar het eindpunt, laten daar één auto achter en rijden dan naar het beginpunt. Aan het einde van de wandeling gaan we dan weer met één auto naar het beginpunt om de andere auto op te halen.
    Alleen de eerste dag kiezen we er voor om met één auto naar het eindpunt te rijden, en dan de bus naar A'dam centrum te nemen. We hoeven dan niet 2x met de auto Amsterdam in te rijden en daar moeilijk te parkeren.

terug naar ONDERWERPEN

Bronnen:
Voornaamste bron voor alle Pelgrims is uiteraard het Pelgrimspad-boekje:

Het boekje is uitgegeven door het Wandelplatform-LAW te Amersfoort en verkrijgbaar in de boekhandel onder:
ISBN-nummer: 9071068285

Alhoewel de route met de bekende wit-rode tekens bewegwijzerd is, is het boekje toch onontbeerlijk om de route te kunnen lopen.
Zowel de tekst als de kaartjes wijzen je de juiste weg als er eens een verfstreep mocht ontbreken.

De kaartjes uit het boek zijn uiteraard afkomstig van "onze" Topografische Dienst uit Emmen. Deze rijksdienst valt per 1 jan. 2004 niet meer onder Defensie, maar onder VROM.
In de 10 dagverslagen zijn verkleinde uitgaven van deze kaartjes samengevoegd tot etappe overzichten.

terug naar ONDERWERPEN

Link's:

  • - Klik op de afbeelding !!!

    - Klik op de afbeelding !!!
    DE TWEEVOETER is de compleetste en actueelste site die ik ben tegen gekomen.
    Alle lof voor maker en beheerder WESSEL ZWEERS.

    Het PELGRIMSPAD - Wandelsite van Henri Floor
    Het PELGRIMSPAD - Wandelsite van Fred Triep (met dank voor het overzichtkaartje)
    Het PELGRIMSPAD - Wandelsite van Ad en Guusje van Bavel

terug naar ONDERWERPEN